Spara och bevara* bibliographic database

Broström, Tor and Borgö, Louise and Thulin, Christine (2010) Textilskåp med fuktstyrning. Project Report. Högskolan på Gotland.

[img]
Preview
Text
Textilskap_med_fuktstyrning.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Denna rapport beskriver en studie som har syftat till att utveckla och utvärdera en lösning för att, till en rimlig kostnad, skydda och bevara textilier i fuktigt inomhusklimat, i detta fall kyrkor. Den föreslagna lösningen bygger på att man i textilskåpen skapar ett mikroklimat skilt från det omgivande rummet. Det sker genom att skåpen görs täta och isolerade samt att de värms upp. Med ett enkelt klimatstyrningssystem kan man på så upprätthålla önskad temperatur och relativ fuktighet. Studien har omfattat utveckling och utvärdering av textilskåp i tre gotländska kyrkor; Väskinde, Linde och Hablingbo. Klimatmätningar under ett år visar att textilskåp med klimatstyrning är ett enkelt och tillförlitligt sätt att kontrollera den relativa fuktigheten och förebygga mögel. Helhetslösningen; styrsystemet och själva skåpen har fungerat som förväntat; den relativa fuktigheten och temperaturen i skåpen har hållits inom ett säkert intervall. Energiförbrukningen är myket låg, och helt försumbar i förhållande till att klimatisera hela kyrkan.

Item Type: Monograph (Project Report)
Uncontrolled Keywords: preventive conservation; relative humidity; conservation heating; moisture control; storage of textiles; energy conservation;
Subjects: ?? climcon ??
Svenska, danska, norska > Klimatstyrning
Depositing User: Eva Marie Fahlin
Date Deposited: 03 Feb 2010 13:54
Last Modified: 04 Apr 2017 10:55
URI: http://eprints.sparaochbevara.se/id/eprint/582

Actions (login required)

View Item View Item