Spara och bevara* bibliographic database

Berefelt, Erik and Olsson, Linn (2017) Utvärdering av olika metoder för fuktstyrning i kyrkor. Other thesis, Uppsala universitet.

[img]
Preview
Text
FULLTEXT01.pdf

Download (4MB) | Preview
Official URL: http://www.diva-portal.org/smash/record.jsf?dswid=...

Abstract

Detta examensarbete undersöker tre medeltida kyrkor inom Lagunda församling i Örsundsbro. Församlingen har tidigare haft problem med mögelpåväxt och har därför i utvalda kyrkor installerat olika fuktstyrande åtgärder tillsammans med utrustning som mäter temperatur, relativ fuktighet och ångkvot på tre platser i kyrkorna. Åtgärderna ska på ett energieffektivt sätt minska risken för påväxt av mögel och därmed minska framtida kostnader för underhåll. Arbetet syftar till att analysera resultat av mätningarna och se hur de fuktstyrande åtgärderna fungerat i kyrkorna. Data har samlats in i programmet Omnisens och har av Magnus Wessberg på Uppsala universitet sammanställts vilket resulterat i diagram där bland annat relativ fuktighet och mögelrisk kan utläsas som analysen sedan har utgått ifrån. I kyrkorna som undersöks i detta examensarbete har två olika fuktstyrande åtgärder använts, kondensavfuktare och fuktstyrd ventilation. Resultatet är varierande mellan kyrkorna men visar på att det funnits behov av fuktstyrande åtgärder som sänker den relativa fuktigheten inomhus. Energiförbrukningen har skiljt sig mellan åtgärderna men bör inte vara avgörande vid val av framtida åtgärd. Det visar även att inomhusklimatet i stor grad påverkas av nederbörd utomhus och att kyrkornas orglar i studien bör beaktas vid framtida åtgärder då resultatet när det finns risk för mögel där skiljer sig från andra delar i kyrkorna.

Item Type: Thesis (Other)
Uncontrolled Keywords: Fuktstyrning, mögel, kyrkor, församling, skyddsvärme, kondensavfuktare, sorptionsavfuktare, fuktstyrd ventilation
Subjects: Svenska, danska, norska > Klimatstyrning > Avfuktning
Svenska, danska, norska > Skador > Biologiska skador
Svenska, danska, norska > Klimatstyrning
Svenska, danska, norska > Inneklimatmätning
Svenska, danska, norska > Klimatstyrning > Ventilation
Svenska, danska, norska
Svenska, danska, norska > Klimatstyrning > Uppvärmning
Depositing User: Susanna Carlsten
Date Deposited: 02 Dec 2019 09:45
Last Modified: 02 Dec 2019 09:45
URI: http://eprints.sparaochbevara.se/id/eprint/959

Actions (login required)

View Item View Item