Spara och bevara* bibliographic database

Svenska Miljöinstitutet, IVL (2015) Strategi för egenkontroll av fukt och mögel i kyrkor - Praktiska tips och stöd för rutiner. Technical Report. IVL Svenska Miljöinstitutet och Trossamfundet Svenska kyrkan.

[img]
Preview
Text
0a1c9d27-b868-4945-9865-e5fc6b9ac9b7.pdf

Download (2MB) | Preview
Official URL: https://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=13353...

Abstract

Mycket fukt resulterar förr eller senare i att mikroorganismer börjar växa på den materialyta som exponeras. Fukt, det vill säga vatten, är den enskilt viktigaste faktorn som avgör om en kyrkobyggnad drabbas av mögel. Håller man fukten och vattenbelastningen i schack undviker man skador. Tyvärr är det vanligt förekommande med mögel och andra mikroorganismer i kyrkor och saneringsarbetet är mycket tidsödande och kostsamt. Vanligt förekommande fuktproblem i kyrkor är exempelvis kondens på insidan av en kall vägg. Varm fuktig luft som kommer in under sommartid när kyrkan hålls öppen, eller utandningsluft från besökare under förättning, möter en kall yta och vatten kondenserar. Ytan kan vara av organiskt material eller smutsig av kolpartiklar (från brinnande ljus) vilket ger en god grogrund för mikroorganismer. Risken för mögelproblem i kyrkor ser inte ut att minska eftersom vi står inför en klimatförändring med ökande regnmängder och varmare klimat, det vill säga mer vatten att hantera och hålla koll på. Därtill står Kyrkan inför en process av energieffektivisering, vilket måste ske med varsamhet och med fukthantering i åtanke så att nya problem inte uppkommer. Man får exempelvis se upp för kondens när man inför intermittent uppvärmning för att spara energi.Mycket fukt resulterar förr eller senare i att mikroorganismer börjar växa på den materialyta som exponeras. Fukt, det vill säga vatten, är den enskilt viktigaste faktorn som avgör om en kyrkobyggnad drabbas av mögel. Håller man fukten och vattenbelastningen i schack undviker man skador. Tyvärr är det vanligt förekommande med mögel och andra mikroorganismer i kyrkor och saneringsarbetet är mycket tidsödande och kostsamt. Vanligt förekommande fuktproblem i kyrkor är exempelvis kondens på insidan av en kall vägg. Varm fuktig luft som kommer in under sommartid när kyrkan hålls öppen, eller utandningsluft från besökare under förättning, möter en kall yta och vatten kondenserar. Ytan kan vara av organiskt material eller smutsig av kolpartiklar (från brinnande ljus) vilket ger en god grogrund för mikroorganismer. Risken för mögelproblem i kyrkor ser inte ut att minska eftersom vi står inför en klimatförändring med ökande regnmängder och varmare klimat, det vill säga mer vatten att hantera och hålla koll på. Därtill står Kyrkan inför en process av energieffektivisering, vilket måste ske med varsamhet och med fukthantering i åtanke så att nya problem inte uppkommer. Man får exempelvis se upp för kondens när man inför intermittent uppvärmning för att spara energi.

Item Type: Monograph (Technical Report)
Uncontrolled Keywords: Mögel, fukt, kyrkor, mikroorganismer, klimatförändring, klimat, energieffektivisering, skaderisker
Subjects: Svenska, danska, norska > Skador > Biologiska skador
Depositing User: Susanna Carlsten
Date Deposited: 20 May 2016 15:27
Last Modified: 04 Sep 2017 10:50
URI: http://eprints.sparaochbevara.se/id/eprint/871

Actions (login required)

View Item View Item